Trage computerBekijk de oorzaken en oplossingen.

De grootste ergernis van computergebruikers is een trage computer. Dit laat ook dit onderzoek van executive people zien. 

Bijna 14% van de respondenten in dit onderzoek stoort zich aan een falende (internet)netwerkverbinding. Apparaten die niet werken, uitvallen of vastlopen is met 10% de derde ergernis in de rij van meest genoemde ergernissen bij het gebruik van computers.

Maar veel van deze problemen zijn zelf op te lossen. Dus voordat je naar de helpdesk mailt of belt, probeer eerst de tips in dit artikel.

Herstart je computer.

Het klinkt erg logisch, maar veel mensen vergeten dit toch te doen. Dit zal vaak veel problemen op lossen.

Computer up to date?

Vervolgens is het goed om te checken of je computer up to date is. Indien je bepaalde updates mist, dan kan de computer soms raar gaan reageren. Daarbij is je computer op dat moment ook sneller bevattelijk voor virussen. Ga hiervoor (in windows 10) naar je configuratiesysteem en systeem en beveliging en onderhoud.

Downloads duren erg lang

Via de website van speednet (https://www.speedtest.net/) kan je een test doen naar de download en de upload snelheid. Zorg ervoor dat je geen downloads hebt lopen in de achtergrond als je deze test aan het doen bent. Resetting de router en modem kunnen ook helpen bij connectie problemen. Nog steeds langzaam? Neem contact op met je ISP.

Genoeg ruimte op je computer?

Vervolgens dien je er achter te komen of de computer het probleem is. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig ruimte hebt op je harde schijf, kan je systeem trage worden. Verder is het goed om te kijken welke programma’s er allemaal opgestart worden bij het opstarten van de computer. Je kan dit controleren bij instellingen en opstarten (windows 10).

Downloads duren erg lang

Via de website van speednet  kan je een test doen naar de download en de upload snelheid. Zorg ervoor dat je geen downloads hebt lopen in de achtergrond als je deze test aan het doen bent. Resetting de router en modem kunnen ook helpen bij connectie problemen. Nog steeds langzaam? Neem contact op met je ISP.

Virus?

Is je computer nog steeds traag, heb je wellicht last van meerdere popups die continue verschijnen of je systeem herstart zichzelf zonder aanwijsbare reden. Dan kan het zijn dat je een virus opgelopen hebt.

Bekijk hieronder de checklist:

  • Computer opnieuw opgestart? – bekijk of hierna de problemen zich nog steeds voordoen

  • Is de computer up to date? – Controleer of je geen updates hebt gemist

  • Verbinding in orde – doe een speedtest

  • Genoeg ruimte? – Door te weinig ruimte kan je systeem trager worden

  • Last van herstarts/ popups – Wellicht een virus

  • Nog steeds een trage computer – Stuur ons een bericht en wij lossen het voor je op!

Komt u er (toch) niet uit?

Hierboven staan de meest waarschijnlijke oorzaken voor een trage PC.  Maar zeker niet de enige. Zelfs wij worden nog wel eens verrast door weer nieuwe oorzaken

Schroom niet en neem even contact op. We zijn altijd bereid mee te denken of mee te kijken.

Deel deze informatie

Polar ICT
Uw specialist in ICT!